Kakšne so cene za sončna dioptrijska očala, na kaj paziti pri izbiri in kje najti najugodnješa.

Ko enkrat poskusiš sončna očala z dioptrijo, ne moreš več brez njih. Občutek, ko lahko ob sončnem vremenu normalno gledaš brez stiskanja oči, je osvobajajoč. Ne samo to, ampak tudi kontrasti so lepši, pri polariziranih lečah pa še dodatni ni več bleščanja. Do zdaj so bila sončna očala z dioptrijo izredno draga, a z Della Spino smo tudi temu naredili konec. 

Koliko stanejo sončna očala z dioptrijo?


V Della Spini v osnovi ločimo dve ceni. 99 € za dioptrijo do ±4,50 in 149€ za dioptrije večje od ±4,50. Doplačilo za sončna očala je 30 €, če so navadna sončna ali 50 €, če so polarizirana. Cene so tako 129 € (navadna) oz. 149 € (polarizirana) za dioptrije do ±4,50 in 179 € (navadna) oz. 199 € (polarizirana) za dioptrije večje od ±4,50. Pri nižjih dioptrijah so leče enkrat ali dvakrat tanjšane, pri višjih pa trikrat (indeks 1.67). 

Kdo bi moral nositi dioptrijska sončna očala?

Sončna dioptrijska očala bi morali nositi vsi. Še posebej tisti, ki se več gibajo zunaj (to vključuje tudi dnevno vožnjo). Za oko niso škodljivi samo UV žarki, ampak tudi močna vidna svetloba. Dolgotrajna izpostavljenosti močnejši svetlobi pripomore k degeneraciji rumene pege, ki pa se pokaže šele v poznejši dobi. 

Za katere dioptrije se lahko naredijo sončna očala? 


Za vse! Ni omejitev, kaj lahko naredimo, le pri visokih dioptrijah je treba malce bolj paziti, saj so sončna očala že v principu večja od navadnih. To pri tistih z visoko minus dioptrijo pomeni, da so leče na sončnih očalih, kljub trikratni tanjšavi, debelejše kot pri navadnih. 

Ali so boljša polarizirana ali navadna sončna očala?

Prednost polariziranih leč je v preprečitvi bleščanja. To pride najbolj do izraza med vožnjo in v naravi. Med vožnjo polarizirana očala preprečijo bleščanje, ki ga povzročijo odsevi na nasproti vozečih vozilih. Slaba stran polariziranih sončnih očal je lahko slabša vidljivost na LCD zaslone. Lahko pride do mavričnega efekta, pri katerem se spremenijo barve. Posebno pazljivi morajo biti motoristi, ki že imajo polariziran filter na vizirju. V tem primeru ne smejo imeti še polariziranih očal, saj se bosta oba filtra med seboj tepla.
Iz zdravstvenega vidika so navadna in polarizirana očala enakovredna, oboja nudita 100 % zaščito. Pri polariziranih imamo lahko občutek, kot da so manj temne od navadnih. To je zaradi same narave, ker delujejo kot filter, navadne leče pa so dejansko obarvane. Oboje so zatemnjene 85 %. 

Kaj pa sončna progresivna očala?

Tudi progresivna oz. multifokalna očala lahko naredimo kot sončna. Cena zanje je 289 € za navadna sončna progresivna očala in 309 € za polarizirana. Ne glede na dioptrijo in izbran okvir. 

Kateri okvirji so primerni za dioptrijska sončna očala?

Pri sončnih očalih je pomembno, da nas fizično zaščitijo pred sončnimi žarki. Zato morajo biti sončna očala večja od navadnih. V naši optiki na Kersnikovi 10 v Ljubljani imamo veliko modelov, ki so namenjeni samo za sončna očala. 

Med katerimi barvami lahko izbiram?


Barva leč se izbere ob naročilu. Lahko je siva, rjava ali zelena. Nobena barva ni boljša od druge, pri izbiri je treba upoštevati samo osebno preferenco. Siva barva je najbolj nevtralna, rjava poživi, zelena pa ima kar precej izrazit zelen odtenek. Ko bomo izbirali, vam bomo pokazali očala z vsemi tremi barvami leč. Z njimi boste stopili ven in pogledali, v katerih se boljše počutite. 

Kolikšen je čas izdelave?

Prosim, ne nas obiskati tri dni pred odhodom na dopust! Sončne dioptrijske leče se vse delajo po naročilu in zato traja izdelava nekoliko dlje. Za navadne bo potrebno počakati 7 dni, za polarizirane 10. Izdelava se lahko v začetku poletja še podaljša, saj se v tem času polovica Evropejcev spomni, da bi imela sončna očala za na morje in je zato naval na tovarne leč enostavno prevelik, da bi vse izdelali takoj.

Kje lahko kupim vaša sončna očala?

V naši optiki na Kersnikovi 10 v Ljubljani. Odprti smo vse delovnike med 9 in 19 uro. Če sta minili že več kot dve leti od zadnjega pregleda dioptrije, lahko to uredite tudi pri nas. Pregledi so samoplačniški in stanejo 17 €. Možni termini so na voljo tukaj: pregled dioptrije za očala