Ne nasedati reklamam in otrokom ne kupujte “zaščitnih očal proti modri svetlobi”. Zasloni škodujejo očem. A ne zato, ker bi karkoli slabega oddajali, temveč zaradi predolgega gledanja na bližino. S šolanjem od doma so otroci in mladostniki najbolj na udaru, saj se njihovo oko še razvija.

Kako lahko čim bolj pomagamo in minimiziramo negativne vplive učenja na daljavo?

Velikost zaslona je pomembna

Če že morajo mladi toliko ur preživeti pred zasloni, so klasični namizni računalniki z ločenim monitorjem najboljša rešitev. Sledi prenosnik, nato tablica in na zadnjem mestu pametni telefon. Razlog za to je veličina zaslona in oddaljenost, s katere gledamo nanj. Dlje kot je točka, v katero se gleda, boljše je za oči. Tudi če bi 8 ur na dan brali, ne bi bilo zdravo. 

Čas na prostem

Za normalen razvoj oči otrok in mladostnikov je zelo pomemben dejavnik gibanje in zadrževanje na prostem. Ko smo zunaj veliko več gledamo na daljavo, prav tako pa oko absorbira dnevno sončno svetlobo, ki je nujna za normalen razvoj oči in pri mladih zmanjšuj tveganja za razvoj kratkovidnosti. Ni nujno, da otroci zunaj ukvarjajo s športom, važno je, da so na prostem. Priporočeno je, da so zunaj vsaj dve uri na dan. 

V trenutnem položaju je skoraj nemogoče, da bi bili otroci zunaj po nekaj ur na dan. Delno se lahko te izredne razmere omilijo s pravilno postavljeno “šolsko klopjo”. Na primer mizo, za katero se otrok uči, postavimo pred okno, skozi katero bo z lahkoto pogledal na daljavo. Seveda, če mu to ne bo v preveliko fokusa. 

Redni odmori

V idealnih razmerah velja pravilno 20/20/20. Za vsakih 20 minut gledanja na bližino za 20 sekund pogledamo 20 metrov stran. S tem razbremenimo očesne mišice. 

Kaj ne pomaga

Očala s filtrom proti modri svetlobi ne pomagajo. So le marketinški trik, s katerim si je optična industrija razširila trg potencialnih kupcev. Zaradi marketinga škodljivosti modre svetlobe kar na enkrat potrebujejo očala tudi tisti, ki nimajo dioptrije. Oziroma lahko slabovidnim kupcem optike še dodatno zaračunajo premaz, ki pa v resnici ne dela ničesar.

Za tiste, ki se želijo še bolj poglobiti: