Izbira okvirjev za očala z dioptrijo je izjemnega pomena, saj bodo na vašem nosu »sedela« večino dneva. Pravijo, da obleka naredi človeka, a če smo čisto iskreni, smo prepričani, da očala pri tem igrajo še kanček pomembnejšo vlogo. Ste se tudi vi znašli pred zagato in ne veste, kako izbrati takšna, ki vam bodo zares pristajala? Ob upoštevanju teh trikov vam pohvale gotovo ne uidejo.

Na kaj vse je treba biti pozoren pri izbiri okvirjev? Zelo pomembni sta seveda oblika in barva okvirja, zanemariti pa ne gre niti materiala in višine vaše dioptrije.

Nasvet, na katerega ste zagotovo že kdaj naleteli, je, da vsem oblikam obraza ne pristajajo čisto vse oblike okvirjev. Tu je nekaj osnovnih smernic, ki jim velja slediti:

Ovalen obraz: V tem primeru imate izbire največ, saj osebam s to obliko obraza pristajajo skoraj vse oblike okvirjev. Zakaj? Ker ni izrazitih oglatih potez, ki se ne bi skladale z okvirji. Velja pa, da naj bo okvir tako širok kot najširši del obraza.

Pravokoten obraz: Da so očala na pravokotnem obrazu videti proporcionalno, izberite kvadratni okvir. Barve in dekoracija na obrobjih okvirja, pri sencah, pripomorejo, da obraz ni videti tako dolg. Da je nos videti krajši, povzroči nižje pozicioniran mostiček. Izogibajte se manjšim okvirjem, predvsem okroglim, saj je tako lahko obraz videti še daljši.

Kvadraten obraz: Izberite okvir z zaobljenimi robovi, ki navidezno zmehčajo robove obraza in tako preusmerijo pozornost.

Okrogel obraz: Poiščite okvir, ki ima ostre robove, saj s tem dodate kontrast. V mislih je sicer dobro imeti, da v primerih, ko gre za visoko dioptrijo, je bolje, da so okvirji okrogli in ne oglati.

Trikoten obraz: Če imate obraz spodaj veliko širši kot zgoraj, izberite okvirje s poudarjenim zgornjim delom, kar bo pripomoglo k temu, da bo obraz videti bolj simetričen. Če je vaš obraz zgoraj širok, spodaj pa ozek, poiščite okvir, ki je na spodnjem delu širši kot na zgornjem.

Obraz v obliki diamanta: Pri tem tipu obraza so ličnice precej izstopajoče, obraz pa je na tem predelu najširši. Izberite okvirje s poudarjenim zgornjim delom, da bo čelo optično videti širše. Poiščite okvirje mehkejših robov in barv.

Mini nasvet: Pri izbiri okvirja za starejše, je najpomembnejše, da je okvir lahek. Imajo namreč veliko tanjšo kožo kot mladi in tisti srednjih let. Hitro se lahko zgodi, da ob vsakodnevnem nošenju očal, če je okvir pretežak, pride do rdečih madežev na koži, ki jih povzroči prevelika teža.  

Ste vedeli, da so zelo pomembne tudi obrvi?

Pomembna je tudi barva okvirja. Tudi na tem področju veljajo smernice, ki vam bodo olajšale iskanje pravega okvirja. Če imate svetlejšo polt, se je dobro izogniti zelo svetlim in zelo temnim okvirjem, pa tudi rumenkastim. Pristajali vam bodo tisti v sivih in srebrnih odtenkih. Če si želite v vsakdan vnesti več barve, preizkusite temno moder, zelen ali rožnat odtenek okvirja.

Če hitro zardite, rdečih okvirjev raje ne preizkušajte, saj bodo rdečico le še bolj poudarili. 

Ljudem, ki imajo polt toplih barvnih odtenkov, pristajajo rjavkasti in zlati odtenki, pa tudi bež, olivni, oranžni in mahagonijevi odtenki.  

Pri korekcijskih očalih je pomembno, da okvirji ne segajo čez obrvi. Ni dobro, da so obrvi povsem skrite za okvirjem, saj so pomemben del neverbalne komunikacije. Prav tako ni dobro, da so vidne znotraj stekel, najbolj optimalno je torej, da gre okvir z linijo obrvi. 

Kako najti pravo velikost?
Na naši spletni strani smo k vsakemu modelu okvirja pripisali, ali je primeren za ožje, širše ali srednje glave. Večini ustreza srednja velikost.

Okvirji imajo na notranji strani ročke zapisane mere. Najdete jih v obliki: 50-19-140. Pri tem prva številka označuje širino okularja, druga širino mostička (del okvirja nad nosom), tretja pa dolžino ročke. Pri slednji je treba biti pozoren na to, da imajo nekateri, predvsem moški, običajno precej veliko razdaljo od oči do konca ušes, kamor se »zatakne« ročka. Za boljšo predstavo: Najosnovnejša dolžina ročke je med 135 in 145 milimetrov, če ste že ugotovili, da potrebuete daljšo, si ogledujte ročke, dolge 150 milimetrov ali več.
Zakaj je to pomembno: Če je ročka predolga, jo je mogoče zakriviti, če pa je prekratka, za to, da bi se vam očala bolje prilegala, v optiki ne moremo bistveno vplivati.

Pozor: Če okvir izbirate na podlagi mer okularja, mostička in ročke, morate biti pozorni na to, da se pri različnih osnovnih oblikah okvirja (to so pravokotna, okrogla in mačja oblika) te mere razlikujejo. Torej: Če že nosite očala, ki so okrogle oblike, lahko na podlagi teh mer izberete nov okvir okrogle oblike, če boste izbrali pravokoten okvir teh mer, vam morda ne bo ustrezal.

Če že nosite očala, lahko z ročke odčitate velikost, ki jo trenutno nosite, in si tako zagotovite, da vam bo velikost, ki ste jo naročili, ustrezala.

P.S.: Punčki na tej fotografiji so očala seveda prevelika.

Kaj pa material in nosniki?
V naši optiki so okvirji izdelani iz najkakovostnejših materialov, po naših zahtevah. So iz kakovostnega hipoalergenega celuloznega acetata, kovinski deli pa iz kaljenega jekla ali Monela. Gre za materiala, ki se uporabljata za izdelavo medicinske opreme.

Nosniki na kovinskih okvirjih se razlikujejo od tistih, ki so del okvirjev iz acetata. Slednji so uliti, torej jih ni mogoče naknadno prilagajati, obstajajo pa različne širine. Kovinski imajo silikonski nosnik (blazinico, ki ni fiksen del okvirja) pa je mogoče prilagajati, zato je to za tiste, ki imajo precej širok ali ozek nos, je to lahko dobra izbira. Takšni nosniki so namreč prilagodljivi.

Visoka dioptrija – na kaj je treba paziti?
Če imate dioptrijo, višjo od +/- 4, imejte v mislih, da ne izberete prevelikih okvirjev. Zakaj? Zaradi velike dioptrije bodo leče kljub tanjšavam nekoliko debelejše, zato bodo, če izberete velike okvirje, očala za vsakodnevno nošenje precej težka. Prav tako dober par nista visoka dioptrija (in posledično debelejše leče) in kovinski okvir.

Pri nas lahko med izbirate med raznolikimi modeli. Izberete tri, ki jih sedem dni preizkušate na domu in se šele potem odločite, katerega boste obdržali.
Naš nasvet: Če že nosite očala, naj bo eden od treh okvirjev, ki jih boste naročili, podoben tistemu, ki ga nostie zdaj, pustite pa si tudi prostor za spremembe – izberite tudi kakšnega, ki ga še nikoli niste pomerili.

Ker vemo, da proces izbiranja tistih pravih očal ni enostaven, se lahko pri nas za nakup odločite po sedemdnevnem preizkusu. Izberete namreč lahko troje očal, naročite jih lahko kar prek spleta. Vanje vgradimo leče z vašo dioptrijo, nato pa jih en teden preizkušate v vsakdanjih situacijah in tako ocenite, kako se obnesejo v praksi. Šele potem se odločite, katera boste obdržali. Če izberete vsa troja, druga dobite 20 evrov ceneje, tretja pa 30 evrov ceneje. Če vam slučajno ne ustrezajo nobena, lahko vsa troja vrnete brezplačno.