Pregled običajno ni opravek, ki bi se ga prav posebej veselili, kajne? A brez skrbi – pregled vida pri nas zagotovo ni eden takšnih, ki bi se ga človek bal. Zakaj? Zares čisto nič ne boli, izveste kopico koristnih informacij, pa še zelo prijazni smo! Kako točno poteka?

V optiki Della Spina preglede vida običajno izvajamo dvakrat na teden, ob sredah in četrtkih. Koledar prostih terminov, na katere se lahko zelo enostavno naročite tudi prek spleta, je dostopen na tej povezavi.

Pacienta ob prihodu na pregled najprej sprejme optik. Povpraša po imenu in priimku ter po letnici rojstva. Zakaj je treba vedeti, koliko je pacient star? Ker to vpliva na pojav starostne dioptrije (presbiopije), ki ji bomo več besed namenili nekaj vrstic nižje.

Če pacient že nosi očala, sledi meritev dioptrije leč teh očal. Če so za pacienta to prva očala, ta korak seveda izpustimo.

Mini nasvet: Da bomo torej lahko dioptrijo določili karseda natančno, s seboj prinesite očala, ki jih trenutno nosite. Ne pozabite tudi na stare izvide, če jih seveda imate.

Zakaj je to tako zelo pomembno? Da lahko optometrist določi najbolj optimalno novo dioptrijo. Recimo: Če je na novo izmerjena dioptrija pri pacientu bistveno višja od tiste, ki jo odčitamo iz »starih« očal, jo je treba pri predpisu nekoliko prilagoditi. Tako se bo pacient na spremembo in novo dioptrijo lažje privadil.
Prav tako je zelo pomembno, na katero os cilindra je oseba navajena, predvsem pri cilindrih, višjih od -1,00, kjer že nekaj stopinj odstopanja lahko naredi razliko. Ni vedno najbolj optimalno tisto, kar izmerijo naprave, v obzir je treba vzeti tudi, na kaj so možgani navajeni.

Čas za ambulanto: Kdo je optometrist in kaj vse mu je dobro zaupati?

Nato pacienta prevzame optometrist, strokovnjak za predpis dioptrije. Optometrist zna prepoznati bolezenska stanja očesa, a jih ne diagnosticira – to počne očesni zdravnik (oftalmolog). Da lahko optometrist na pregledu dioptrijo ustrezno določi, sprva preveri anamnezo. Ta del pregleda poteka v naši ambulanti znotraj optike.

Na začetku optometrist pacienta vpraša, s kakšnimi težavami z vidom se sooča, kdaj slabo vidi, koliko časa opaža poslabšanje vida in kdaj (torej, v katerem delu dneva in v kakšnih situacijah – na primer zvečer in pri vožnji).

Vedeti mora, ali ima pacient kakšne očesne anomalije in ali je prestal kakšno očesno operacijo. Zelo pomembno je tudi, ali jemlje kakšna zdravila. Zakaj? Ker močna zdravila lahko vplivajo na hitro poslabšanje dioptrije. Optometrist povpraša tudi po alergijah, ki se kažejo na očeh. Vedeti mora namreč, ali pacient uporablja antibiotične kapljice, saj tudi to lahko vpliva na višino na pregledu izmerjene dioptrije. Vpraša tudi po morebitnih poškodbah ali vnetjih, ki bi utegnila pustiti posledice na sprednjem delu očesa.

Na vrsti so meritve: S katerimi napravami se srečate in kako delujejo?

Sledi meritev na napravi, ki se imenuje autorefraktometer. Za pacienta je popolnoma neboleča. Naprava se uporablja za objektivno merjenje dioptrije za daljavo (elektronska refrakcija – ER). Izmeri jo s pomočjo svetlobe, ki se odbije od očesa oziroma vanj – pri tem je pomembno, kako se svetloba spremeni, ko vstopi v človeško oko. Kako je videti autorefraktometer?

Autorefraktometer izmeri točno dioptrijo očesa, a ta dioptrija ni nikoli tista, ki se jo predpiše. Razlog za to je dejstvo, da so tisti, ki »gledajo«, v resnici možgani, kjer se slika sestavi in obdela, ne pa oči. Zaradi tega objektivnemu merjenju sledi glavni del pregleda, in sicer subjektivna refrakcija.

Kaj pa pri pregledu z autorefraktometrom vidite vi?

Pri subjektivni refrakciji optometrist na podlagi objektivne meritve ter stare dioptrije, vodi pacienta skozi proces, kjer se določi nova najbolj optimalna dioptrija. To vključuje tako sfero kot cilinder.

Trenutek za dioptrijo, cilindre in osi – kaj vse to pravzaprav pomeni?

Dioptrija je enota, ki označuje, kakšna je lomna sposobnost optične leče v očesu. Če posameznik potrebuje očala, je to zato, ker v njegovem očesu pride do refrakcijske napake, kar pomeni, da gre za motnjo lomljenja žarkov svetlobe v očesu.

Verjetno je večini, ki se je že kdaj srečala z očali, dobro poznan pogovorni izraz »imam cilinder«. Dioptrija je sestavljena iz sfere in cilindra. Pri večini ljudi je prisoten sferni del dioptrije, cilindrični del se pojavi redkeje. O očesnem cilindru govorimo takrat, ko se pojavi astigmatizem. Nastane zaradi podolgovato ukrivljene roženice ali očesne leče. Pri tem je pomembna tudi os cilindra, na podlagi katere razberemo, kakšna je smer podolgovate ukrivljenosti roženice. Cilindrična leča izravnava torej ostrino.

Pa se vrnimo k poteku pregleda: Kako poteka subjektivna refrakcija? Z uporabo naprave, imenovane foropter, skozi katero pacient gleda, optometrist spreminja parametre dioptrije in v dialogu s pacientom določa novo dioptrijo. Dioptrijo za daljavo se meri najprej za vsako oko posebej (monokularno), nato pa za obe očesi skupaj (binokularno).

Kakšen pa je vaš pogled skozi to napravo?

Za tiste paciente, ki potrebujejo meritev dioptrije samo za daljavo, se pregled na tej točki zaključi.

Stopite bližje vsi tisti, ki očala potrebujete za blizu

Za tiste, ki nosite očala za blizu, sledi še subjektivna refrakcija bližine. Vsaka bližinska dioptrija je odvisna od tiste na daljavo, vedno se meri za obe očesi skupaj, zapišemo pa jo lahko tudi kot ADD – to je adicija oziroma bližinski dodatek.

Slabovidnost na blizu se pri ljudeh pojavi med 40. in 50. letom starosti, izogniti pa se ji na žalost ne more nihče. Prepoznamo jo tako, da so naše roke kar naenkrat “prekratke”, ko poskušamo brati knjigo ali časopis, na elektronskih napravah pa moramo kar naenkrat povečati črke. Temu rečemo presbiopija oziroma starostna slabovidnost. Ker očesna leča s starostjo izgublja elastičnost, torej postane bolj toga, se oči niso zmožne več tako dobro prilagajati in pojavijo se težave z gledanjem na blizu. Vid se v okviru te slabovidnosti enakomerno slabša na obeh očesih, vse do 60. leta starosti, ne glede na to, ali ste dioptrijo imeli že prej ali ne. Presbiopija se meri na različne načine, eden od njih je tudi določanje glede na starost, zato je pomembno, da naši strokovnjaki vedo, katerega leta ste rojeni.

V katerih primerih so del pregleda tudi ta nekoliko nenavadna očala?

V nekaterih primerih je treba subjektivno refrakcijo izvesti ročno. Občasno se zgodi, da je razlika med staro in novo dioptrijo precej velika. V takšnem primeru optometrist pacientu v probni okvir namesti probne leče z novo dioptrijo. Nato ga prosi, da se sprehodi po optiki in pogleda različno oddaljene predmete. Pacient oceni, kakšen je občutek z očali z novo dioptrijo, ali se pojavi vrtoglavica, ali ima recimo bolečine v glavi, mu je neprijetno in podobno. Na podlagi teh informacij optometrist ustrezno in po potrebi prilagodi dioptrijo.

Za ročno subjektivno refrakcijo si boste morali nadeti takšna probna očala:

Tako, pa smo skoraj pri koncu. Optometrist pacientu še svetuje, kakšna očala je optimalno izbrati v njegovem primeru, pa tudi, s katerimi očali bo najbolje deloval v vsakdanjem življenju in kaj je zanj na podlagi višine dioptrije najbolj primerno.
Pregled pri nas je samoplačniški in stane 17 evrov. V primeru naročila očal se po pregledu dioptrija naloži v spletni profil pacienta, ki ga ustvarimo na naši spletni strani, v nasprotnem primeru pa se jo zapiše na izvid, ki ga dobi pacient.

Sledi še najbolj zabaven del – izbira očal in nakup. Nakup lahko opravite kar v naši optiki, če pa vam je spletno nakupovanje bližje, pa si lahko tri najbolj zanimive okvirje naročite tudi prek naše spletne strani: dellaspina.si.

Ne veste, kaj vam pristaja? Nekaj nasvetov smo strnili tukaj. Naše punce v optiki vam bodo z veseljem svetovale pri izbiri pravih okvirjev. Prepričani smo, da boste našli očala, s katerimi se boste najbolje počutili in ki bodo požela največ pohval.